LAKTOZA
Kako pogosto pojeste sladoled ali pico in začnete čutiti črevesno nelagodje? Ste se kdaj vprašali, zakaj ste v mladosti lahko vsako jutro spili kozarec mleka, zdaj pa ga ne morete več prebaviti? Če ste se poistovetili s temi primeri, morda tudi vi težko prebavljate laktozo, sladkor, ki ga najdemo v mleku.
Morda vam bo v pomoč, če boste razumeli, kaj lahko storite v zvezi s tem. Oglejmo si, kaj je laktoza, kako deluje laktaza, katerim živilom se je treba izogibati in kakšne so možne naravne rešitve.
Kaj je laktoza?
Laktoza je polisaharid, sestavljen iz dveh enostavnih sladkorjev, fruktoze in galaktoze, ki sta povezana s posebno vezjo. To vez je treba prekiniti, saj telo ne more absorbirati tako velikega sladkorja. Zato v črevesju delujejo encimi (laktaze), ki jo razrežejo.
Proizvodnjo laktaze uravnava gen v naši DNK. Zaradi genetskih mutacij v tem genu nekateri posamezniki proizvajajo manjšo količino laktaze, zato lahko prebavijo manjše količine laktoze.
To je razlog, zakaj lahko nekdo brez težav poje pico s štirimi siri, medtem ko ima drugi težave s prebavo kave macchiato.
Poleg genetskega vprašanja je naš organizem žal programiran tako, da se po prvem letu starosti proizvodnja laktaze zmanjša. To postopno zmanjševanje proizvodnje laktaze pomeni, da s staranjem ne moremo več prebaviti enakih količin laktoze kot v mladosti.
Kadar laktaza ne zadostuje: motnje
Recimo, da spijemo kozarec mleka (ki vsebuje približno 10 g laktoze), vendar lahko laktaza v našem črevesju prebavi le polovico mleka. Kaj se potem zgodi v telesu?
Neprebavljena laktoza kroži v črevesju, vendar ni "dobrodošel" gostitelj. Privlači namreč vodo in posledično se pojavijo različne neprijetnosti, kot so driska, napihnjenost in bolečine v trebuhu, meteorizem in napenjanje.
Motnje, ki se lahko pojavijo, se pri vsakem posamezniku razlikujejo. Pri nekaterih se pojavijo tudi slabost, glavoboli, izčrpanost in kožni izpuščaji, katerih intenzivnost je odvisna od količine zaužite laktoze in zlasti od prisotnosti laktaze v črevesju.
Prebava laktoze: živila in naravne rešitve
Če se takšne motnje pojavijo po zaužitju živil, ki vsebujejo laktozo, je treba raziskati vzrok.
Ko je težava ugotovljena, je treba omejiti uživanje mlečnih izdelkov.
Vendar pa mlečnih izdelkov ni mogoče popolnoma izločiti iz prehrane, saj bi to pomenilo izločitev družabnosti in trenutkov druženja s prijatelji in družino. Dejstvo je, da ne poznamo vedno vseh sestavin, ki sestavljajo obrok, in relativnih količin laktoze.
Na srečo obstaja naravna rešitev za primer kosila ali večerje zunaj. V teh primerih je lahko koristno, da pred obrokom vzamemo prehransko dopolnilo z laktazo, ki izboljša prebavo laktoze pri ljudeh, ki jo težko prebavljajo.
Da pa bi se izognili neprijetnemu nelagodju po obroku, je najbolje izbrati visokokakovostno prehransko dopolnilo z laktazo. Bodite pozorni na nekaj vidikov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri prehranskega dopolnila:
Količina laktaze: to je prvi vidik, ki ga je treba upoštevati. Dobro je, da vedno preberete kartonsko embalažo prehranskega dopolnila in izberete takšno z visoko količino laktaze, npr. količina 15000 laktaz na enoto je zagotovo pomembna količina.
Gastrorezistentna tableta: laktaze delujejo v črevesju, zato je dobro, da jih "zaščitimo", dokler tja ne prispejo. Gastrorezistentna tableta omogoča, da laktaza nepoškodovana preide iz želodca in nepoškodovana doseže prvi del črevesnega trakta.
Poudariti je treba tudi, da ima vsak od nas različno toleranco na količino laktoze, zato ni vedno lahko ugotoviti, koliko tablet je treba vzeti, saj to, kot smo videli, ni odvisno le od količine laktoze, ki jo zaužijemo ob obroku. Zato je lahko koristno, če v embalaži najdete letak z razlago, kako ga jemati.
Te informacije na spletni strani MediSanus so zgolj informativne in nikakor ne nadomeščajo zdravniškega nasveta. Uredniki teh informacij ne prevzemajo nobene odgovornosti za kakršne koli posledice njihove uporabe v druge kot zgolj informativne namene. Pred uporabo izdelka preberite opozorila.