Preveč CUKRA v krvi
1. Zmanjšajte kalorije
Če imate prekomerno telesno težo, se z zdravnikom odločite za dieto z nizko vsebnostjo kalorij. Če imate raven sladkorja celo malo nad normalno, poskusite ukiniti alkohol in enostavne sladkorje, zlasti zunaj obrokov.
2. Pazite na ogljikove hidrate, izberite zelenjavo in sadje
Omejite rafinirane ogljikove hidrate, kot so kruh, pica, testenine in riž. Raje uživajte svežo zelenjavo, stročnice, polnozrnate izdelke in beljakovine, ki jih kombinirajte sorazmerno, da ne bi zvišali ravni sladkorja v krvi.
3. Izberite rastlinske maščobe
Težava prekomernega sladkorja v krvi je pogosto povezana s povišanim holesterolom, v vsakem primeru pa teži k kopičenju maščob v krvi. Zato raje izbirajte rastlinske maščobe, kot so ekstra deviško oljčno olje in živila, bogata z maščobnimi kislinami omega-3.
4. Jejte redno in raje uživajte živila z nizkim glikemičnim indeksom.
Držite se treh obrokov na dan, ne da bi enega preskočili. Ne pozabite, da vsako živilo vsebuje različne količine glukoze in ima zato glikemični indeks. Živila z visokim glikemičnim indeksom zato povzročajo visoke količine sladkorjev, ki se, če se ne razgradijo z mišično aktivnostjo, spremenijo v maščobo.
5. Poskrbite za raznolikost
Ne smemo pozabiti, da so učinki glikemičnega indeksa živila odvisni tudi od sočasne prisotnosti drugih makrohranil (vlaknin, maščob, beljakovin) v črevesju, za katere je znano, da upočasnjujejo prebavo in absorpcijo ogljikovih hidratov, in tudi od tega, ali ga uživamo surovo ali kuhano. Najboljša izbira je torej izmenično uživanje in raznolikost.
Živila z visokim glikemičnim indeksom povzročajo veliko količino sladkorjev, ki se, če se jih ne znebimo z mišično aktivnostjo, spremenijo v maščobo.
Na splošno lahko živila razvrstimo v tri velike kategorije:
1) ŽIVILA Z VISOKIM GLIKEMIČNIM INDEKSOM
Glukoza, navadni sladkor, med, kruh in bela moka, krekerji, koruzni fl akes, beli riž, kuhan in ocvrt krompir, banane, kostanj.
2) SREDNJI GLIKEMIČNI INDEKS
Polnozrnati ali kamutov riž in testenine ali pira, kivi, ananas, grozdje, konzerviran grah.
3) Z NIZKIM GLIKEMIČNIM INDEKSOM
Fruktoza, vsa zelenjava (razen kuhanega krompirja in korenja), stročnice, mleko, pomaranče, jabolka, hruške, jagodičevje, suho sadje (različni oreščki).
Drugi naravni viri
V naravi obstajajo tudi rastline, ki niso del naše prehrane, vendar lahko telesu pomagajo zmanjšati visoko raven sladkorja v krvi.
Med njimi so štiri, ki so še posebej učinkovite:
Gymnema silvestris
cimet
bela murva
ameriški krompir
Te rastline najdete v novem prehranskem dopolnilu Naturando GLUCOSYN, ki s sinergijo teh štirih rastlinskih izvlečkov znižuje raven sladkorja v krvi.
Vodite zdrav način življenja, uživajte raznoliko in uravnoteženo prehrano, telovadite in z naravno pomočjo GLUCOSYN boste lahko pomagali svojemu telesu s spodbujanjem presnove sladkorja.
Te informacije, ki jih ponuja spletna stran MediSanus, so zgolj informativne in nikakor ne nadomeščajo zdravniškega nasveta. Uredniki teh informacij ne prevzemajo nobene odgovornosti za morebitne posledice uporabe teh informacij v druge kot zgolj informativne namene. Pred uporabo izdelka preberite opozorila.